Rodrigo Duterte vliegt zes uur extra om VS te mijden

Rodrigo Duterte vliegt zes uur extra om VS te mijden

Dit weekend vind de top van de APEC, een economisch samenwerkingsverband tussen een aantal landen aan de Grote Oceaan, plaats in de Peruviaanse hoofdstad Lima. De Filipijnse president zal ook aanwezig zijn, maar hij zal niet de kortste route nemen.

De meeste logische route tussen Manilla en Lima is met een tussenstop in Los Angeles. Duterte en zijn entourage zullen echter een tussenlanding maken in Nieuw-Zeeland. Dat heeft Politiko bekend gemaakt. Een vreemde beslissing, aangezien de president een hekel heeft aan lange vluchten.

Een medewerker van het Filipijnse ministerie voor Buitenlandse Zaken haalt technische moeilijkheden aan als de reden voor de bizarre tussenstop. Maar Rodrigo Duterte heeft ooit ook gezegd dat hij een hekel heeft aan de Verenigde Staten, omdat hij er tijdens twee bezoeken discriminatie heeft ervaren.

Vorige maand gaf hij ook nog aan dat hij de diplomatische banden tussen de landen niet kan verbreken omdat de Amerikanen en Filipijnen hem zouden vermoorden. Daarom zal hij nooit voet op Amerikaanse bodem zetten.

Kritische stemmen beweren dan weer dat hij de Verenigde Staten mijdt, omdat men het staatshoofd er zou arresteren voor inbreuken tegen de Rechten van de Mens. De gewelddadige 'war on drugs' die Duterte voert heeft immers al het leven gekost aan duizenden Filipijnen.