Rode Duivels moeten weg uit Luxemburg

Rode Duivels moeten weg uit Luxemburg

De Luxemburgse regeling voor portretrechten gaat onder zware Europese druk op de schop. Met die regeling konden verschillende Rode Duivels het reclame-inkomsten doorsluizen naar het Groothertogdom, waardoor ze veel minder belastingen betalen dan ze in België zouden doen. Het gaat onder meer om de vennootschappen Thicolux van Thibaut Courtois, Rojoluk van Romelu en Jordan Lukaku, EHGroup van Eden Hazard (foto) en OD Inc. van Divock Origi. «Als ze écht zo trots zijn op hun land, zouden ze beter hier blijven met hun geld. Er worden hier nieuwe stadions gebouwd met belastinggeld», zei fiscaal expert Michel Maus aan De Standaard toen de belastingontwijking van onze Duivels uitlekte.

Ontwijking

Luxemburg gaat het ‘Intellectuel Property'-regime nu afschaffen, al mogen bestaande structuren wel nog blijven bestaan tot 2021. Verwacht wordt dat heel wat bedrijven daardoor het land zullen verlaten.

Multinationals

«Het IP-regime is niet meer te verantwoorden», zegt advocaat Denis-Emmanuel Philippe aan De Morgen. «Het bestaat alleen om multinationals de kans te geven heel weinig belastingen te betalen. Hetzelfde voor de Rode Duivels. Die hebben helemaal niets met Luxemburg te maken. Er is maar een reden denkbaar waarom ze daar zijn: belastingontwijking.» De Belgische fiscus onderzoekt de Duivelse constructies. Dat onderzoek loopt nog. Intussen werkt Luxemburg wel aan een andere regeling waarmee het land rijke particulieren wil aantrekken.