Rode Duivels maken verkeer onveilig

Wanneer de Rode Duivels spelen, stijgt het aantal letselongevallen op de Belgische wegen met 50% in het uur na de match. Dat is een van de conclusies van een "diepgaande analyse" van het Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid (BIVV).
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Het BIVV analyseerde de ongevallencijfers tijdens de vijf matchdagen waarop de Rode Duivels speelden op het WK voetbal in Brazilië en vergeleek die met de cijfers van dezelfde dagen tussen 2010 en 2013. Uit die analyse blijkt dat het aantal letselongevallen in het uur vóór de match met 20% steeg en in het uur ná de match zelfs met 50%. Tijdens de match daalde het aantal letselongevallen dan weer met 50%, "maar dat lage cijfer kon wel het hoge aantal ongevallen voor of na de match niet compenseren", zegt het BIVV.

Voorts blijkt dat meer bestuurders die betrokken waren bij letselongevallen, onder invloed waren van alcohol. Op wedstrijddagen van de Rode Duivels was dat bij 8,5% van de ongevallen, terwijl dat op gelijkaardige dagen in 2014 zonder match 6,4% was.

Met het EK voetbal in Frankrijk voor de deur, roept het BIVV bestuurders dan ook op om zich "verantwoordelijk" te gedragen op de weg. Tijdens het evenement worden er daarom meer controles uitgevoerd en sensibiliseringsspotjes uitgezonden, waarin ook enkele spelers van de Rode Duivels te zien zijn.

Foto Belga / D. Waem