Rode Duivels kloppen Japan zonder glans

Rode Duivels kloppen Japan zonder glans

In vergelijking met de oefenpot van afgelopen vrijdag tegen Mexico wijzigde bondscoach Roberto Martinez zijn basiselftal op vijf plaatsen. Courtois, Boyata, Ciman, Eden Hazard en Tielemans verdwenen uit de ploeg, ten voordele van Mignolet, Vertonghen, Kabasele, Thorgan Hazard en Mertens.

Net als tegen de Mexicanen begonnen de Duivels nogal slap aan de partij. De Japanners zetten hoog druk en pas na tien minuten kon De Bruyne voor een eerste speldenprik zorgen.

Even later dook ook Lukaku op voor Kawashima, maar de ex-keeper van Standard en Lierse stond pal. Mede door een stroeve balcirculatie konden de Belgen voor de rust amper doelgevaar creëren, waardoor ze de kleedkamer introkken met een 0-0 tussenstand.

Lukaku breekt record

In de tweede helft kwamen de Duivels iets gretiger voor de dag, maar veel spektakel kregen de toeschouwers in het Jan Breydelstadion niet voorgeschoteld. Daar kon ook de inbreng van Dembélé (voor De Bruyne) en Mirallas (voor Mertens) weinig aan veranderen. Twintig minuten voor tijd brak Lukaku dan toch de ban.

Na een knappe individuele actie van Chadli was het een koud kunstje voor de spits van Manchester United om van dichtbij binnen te koppen. Lukaku heeft nu 31 doelpunten voor de Rode Duivels en is daarmee topschutter aller tijden bij de nationale ploeg, met een goal meer dan Paul Van Himst en Bernard Voorhoof.

Ongeslagen in 2017

Meteen daarna moest Mignolet aan de overzijde de meubelen redden toen Sugimoto na wegglijden van Kabasele alleen op doel af mocht. Het bleef bij 1-0 en zo sluiten de Rode Duivels het jaar af zonder nederlaag, maar met nog veel werk op de plank met het oog op het WK van volgende zomer in Rusland.