Robots verwelkomen patiënten in ziekenhuis

Twee ziekenhuizen in Oostende en Luik zullen vanaf maandag een mensachtige robot, Pepper, inzetten om het personeel te helpen bij het onthaal van patiënten en bezoekers. Dat is een wereldwijde primeur, al dus de ontwikkelaars.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

AZ Damiaan in Oostende en CHR Citadelle in Luik gebruiken al langer mensachtige robots, maar dan enkel als ondersteuning in de geriatrie, kinder- en revalidatieafdelingen. Zo worden de ze ingezet voor animatie tijdens gymnastiekoefeningen, of om kinderen mee te begeleiden naar operatiezalen om hen gerust te stellen.

Robot Pepper

De nieuwste generatie robots, die de naam Pepper (foto) meekreeg, is met haar 140 centimeter groter en mobieler dan haar voorgangers en is volgens de bedenkers speciaal ontwikkeld voor taken zoals het onthaal van patiënten. Pepper worden momenteel al getest in winkels in Japan en Frankrijk, maar worden volgende week in ons land dus voor een eerste keer in een medische context ingezet.

Grote zus Zora Bots is een pionier wat robottechnologie betreft en leverde al robots in meer dan tweehonderd ziekenhuizen en zorginstellingen in Europa, de Verenigde Staten, Australië en Japan. Het bedrijf richt zich vooral op de zorgsector, maar ontwikkelde ook al robots voor het onthaal in bijvoorbeeld hotels.