Robots veroveren de huiskamer

Robots veroveren de huiskamer

Zo introduceerde Sony een prototype van zijn Xperia Agent als een "persoonlijke assistent". Het elektronische huishoudhulpje heeft de vorm van een koffiezetapparaat en beschikt over een roterende camera en een projector om informatie op de muur te projecteren. Bovendien reageert het robotje op de stem of bewegingen van de gebruiker.

Ook Intel en Google presenteren robots, maar dan op wieltjes en in het formaat van een telegeleide auto. Via gemonteerde camera's is het toestel in staat objecten zoals een bril, telefoon of pet en zelfs mensen te herkennen. De robots kunnen ook in bedrijven dienen om installaties te controleren op onregelmatigheden.

LG had dan weer zijn ‘Rolling Bot' (foto) meegebracht. Dat is een kleine bowlingbal op wieltjes met luidsprekers en een camera. Het robotballetje kan rondrijden in huis en via wifi videobeelden streamen naar de smartphone van de eigenaar ter beveiliging. De ‘Rolling Bot' heeft volgens LG nog een grote kwaliteit: het toestel kan een kameraad voor de hond of kat zijn wanneer de eigenaar uit huis is. Het ding kan de stem van het afwezige baasje afspelen en de huisdieren entertainen met een laserlichtje. Het valt nog af te wachten hoe de viervoeters daarop reageren.

Wie graag een robot in huis neemt, zal nog even moeten wachten, want geen enkel merk maakte bekend wanneer het gepresenteerde toestel in de winkel zal liggen.