Robots van Facebook ontwikkelen eigen taal die mensen niet kunnen verstaan

Een experiment van Facebook heeft een behoorlijk angstaanjagend resultaat opgeleverd. De chatbots die met elkaar moesten onderhandelen, ontwikkelden gaandeweg een eigen taal die mensen niet meer konden verstaan.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

De bedoeling van het experiment was om twee chatbots te leren om beter te onderhandelen. Ze moesten met elkaar een deal sluiten over petjes, ballen en boeken.

Na verloop van tijd ontwikkelden ze echter een eigen taaltje waar niemand kop noch staart aan kon krijgen. Toch leken ze elkaar te verstaan. Enkele van de onderhandelingen in het vreemde taaltje waren uiteindelijk succesvol. Een van de dialogen zag er zo uit:

Bob: ik kan ik ik alle andere dingen ...

Alice: ballen hebben nul voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij.

Bob: jij ik alle andere dingen ...

Alice: ballen hebben een bal voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij

Verschillende media berichtten dat Facebook in paniek was en het experiment stopzette. Dat blijkt niet te kloppen. "We gaan nu analyseren en parameters aanpassen zodat ze werken zoals wij het willen", klinkt het. Bij het techbedrijf is er weinig ongerustheid over de gang van zaken. De proef werd dus niet stopgezet omdat het te gevaarlijk werd.

Ook Google liet eerder al weten dat de artificiële intelligentie achter Google Translate een eigen taal ontwikkeld heeft. Zij laten dat wel gebeuren.