Robert Downey Jr. strijkt 75 miljoen dollar op met 'Avengers: Endgame'

Robert Downey Jr. strijkt 75 miljoen dollar op met 'Avengers: Endgame'

Miljoenenlonen zijn schering en inslag voor Hollywood-acteurs. Maar deze week spant de Amerikaan Robert Downey Jr. de kroon met 75 miljoen dollar (66 miljoen) voor zijn laatste film 'Avengers: Endgame'. Volgens de Hollywood Reporter mocht de acteur voor de voorganger 'Avengers: Infinity War' 75 miljoen dollar in ontvangst nemen. Dat salarisbedrag wordt opnieuw genoemd voor de meest recente 'Avengers'-film die de box office-records blijft opstapelen. Zijn collega's Chris Hemsworth en Chris Evans moeten tevreden zijn met een loon van "louter" 15 tot 20 miljoen dollar (13 tot 17 miljoen euro).

Achterpoortje

Downey Jr. zou na het succes van zijn eerste 'Iron Man'-film een akkoord met Marvel Studio's gesloten hebben waarin hij deelt in de opbrengsten van de komende 'Avengers'-films. Net voor de productie van Iron Man 2 werd gestart, tekende de acteur een deal waarin zijn basisloon van 10 miljoen dollar (8,9 miljoen euro) per film werd vastgelegd. Bij die 10 miljoen dollar komt nog eens 2,5% winstparticipatie. Dat bedraagt loopt snel op als je weet dat 'Avengers: Endgame' de afgelopen dagen een globaal recordbedrag van 1,2 miljard dollar (1 miljard euro) in het laatje bracht.

Voor de allereerste 'Avengers'-film, die in 2012 uitkwam, kreeg de acteur een salaris van 50 miljoen dollar (44 miljoen euro).