Roaming binnen EU tot 90 dagen per jaar zonder meerkosten

Roaming binnen EU tot 90 dagen per jaar zonder meerkosten

De regels moeten de operatoren - en op die manier ook de eerlijke consumenten - beschermen tegen misbruik door gebruikers. Zo wil de Commissie vermijden dat mensen bijvoorbeeld een simkaart zouden kopen in een goedkopere EU-lidstaat, om die nadien te gebruiken in hun thuisland. Ook permanent in een ander land verblijven met een abonnement uit het thuisland moet onmogelijk zijn. «Dergelijke toestanden zouden nadelig kunnen zijn voor de binnenlandse prijzen en uiteindelijk voor alle consumenten», klinkt het.

De Commissie stelt daarom voor dat een operator extra kosten zou kunnen aanrekenen zodra de consument meer dan 90 dagen per jaar via roaming van zijn netwerk gebruikmaakt. Ook als iemand langer dan 30 opeenvolgende dagen in het buitenland vertoeft, wordt dat gezien als een vast verblijf.

Klanten die in hun bundel bijna onbeperkt data mogen gebruiken, zouden een te berekenen gemiddeld verbruik via roaming krijgen, alvorens ze toch roamingkosten zouden moeten betalen. In het voorstel van de Commissie zouden die eventuele roamingkosten kunnen oplopen tot 4 cent per belminuut, 1 cent per sms en 0,85 cent per megabyte data.

De afschaffing van de roamingkosten vanaf 15 juni volgend jaar werd eind oktober vorig jaar definitief goedgekeurd door het Europees Parlement in Straatsburg. De voorstellen van de Commissie moeten wel nog worden besproken met de EU-lidstaten.

Foto AFP / A. Bernstein