Road to New York - Zo blijf je 42 kilometer gemotiveerd

Road to New York - Zo blijf je 42 kilometer gemotiveerd

Stel je een doel voor ogen

Trainen zonder een doel is als koffie zonder cafeïne, met andere woorden: niet interessant. Alle regelmatige lopers, tenminste zij die het niet na enkele weken hebben opgegeven, zeggen het : je moet weten waar je naartoe wil. Voor de ene is dat zich voorbereiden op een welbepaalde wedstrijd, voor de andere enkele kilo's kwijtraken, aan uithouding winnen, in vorm blijven… het maakt niet uit wat het doel is, het feit van er een te hebben helpt je vol te houden.

Houd je vorderingen bij

Sommigen houden een loopdagboek bij, anderen maken gebruik van een running-app (Runtastic, Runkeeper…). De bedoeling is om de gemaakte vorderingen te visualiseren. Maar let op, je wint geen kilometer per uur in een maand tijd. Concentreer je dus liever op de gemiddelde snelheid waarmee je een kilometer loopt.

Zoek gezelschap

Samen met vrienden lopen is niet altijd makkelijk: je moet iemand vinden die ongeveer dezelfde afstanden loopt en aan ongeveer hetzelfde tempo … Ook al kan je niet altijd samen trainen, is het toch goed om het af en toe eens te doen want het is goed voor de moraal! En terwijl je babbelt, let je niet op de tijd.

Zoek een drijfveer

Iedereen heeft wel iets dat hem motiveert: een persoon, een herinnering, een project... Als je spieren pijn doen, als de kou 's morgens je zin geeft om in bed te blijven, volstaat het er even aan te denken om onmiddellijk in actie te schieten.

Laat je gedachten de vrije loop

Na een aantal kilometers is het hoofd leeg en vergeet je alles. Maar er is niks beters dan een beetje nadenken over dingen die je bezighouden tijdens het begin van je training.

Zorg voor een swingende playlist

Veel renners lopen met muziek. Maar dat geldt niet voor iedereen. Sommigen genieten van de geluiden van de natuur of zelfs van de stilte. Als je in de stad loopt, is dat anders, dan zijn er geen vogeltjes of dwarrelende bladeren waar je naar kan luisteren. In de stad moet je extra oplettend zijn voor de auto's. Dus als je naar muziek luistert, zet hem dan best niet te hard.

Geniet

De herfstkleuren, de ochtendmist, de rust van de valavond… Er zijn mooie dingen te zien en te voelen terwijl je loopt. En het is de manier om je pijnlijke benen of de eentonige kilometers te vergeten.

Elimineer stress

Wanneer een loper zich een doel stelt, heeft hij het gevoel gebonden te zijn aan het plan dat erbij hoort. No stress! Niet nodig om je schuldig te voelen. Je loopt om je goed te voelen, niet om af te zien. Dus als de training te zwaar wordt en je familiaal en sociaal leven tot nul is gereduceerd... aarzel dan niet om de druk van de ketel te halen. Je loopt beter met een smile op je gezicht dan als je totaal gefrustreerd bent.

Varieer je parcours

Altijd dezelfde wegen of atletiekpiste maanden na elkaar werkt niet motiverend, dus varieer je parcours. Een familiebezoek tijdens het weekend geeft je de gelegenheid om het platteland te ontdekken, een week aan de zee met vrienden om op het strand te lopen. Zelfs als je thuis blijft, is de buurt groot genoeg om eens een andere weg te nemen.

Camille Goret

Wil je meer weten? Volg ons dan via metrotime.be/road2ny, via Facebook en Instagram @metrobelgie of via Twitter @road2NyCamille - @road2NYMare