Road to New York: Lopen, niet zonder risico voor de gezondheid

Road to New York: Lopen, niet zonder risico  voor de gezondheid

Stress

Tijdens het lopen geeft het lichaam endorfines vrij. Deze zogenaamde gelukshormonen zijn een natuurlijk anti-stress middel en helpen tegen lichte depressies. Lopen is bovendien dé manier om de nek- en rugspieren te ontspannen.

Deze fysieke reacties verklaren waarom het voor velen zo'n gevoel van bevrijding geeft. Langzaam maar zeker geraakt je hoofd leeg en vind je oplossingen voor problemen die eerder onoplosbaar leken. Daarom kan een ochtendtraining wonderen doen. Zelfs al moet je wat vroeger uit bed, je komt heerlijk ontspannen aan op je werk. Een onderzoek bij Engelse arbeiders heeft aangetoond dat ze meer geconcentreerd en productiever waren op de dagen dat ze getraind hadden.

Hart

Je hart gewend maken aan inspanningen loont op termijn. Door te trainen zal het hart beter samentrekken en minder snel kloppen bij een inspanning. Tegelijkertijd wordt de slechte cholesterol ook geëlimineerd, waardoor het risico op cardiovasculaire aandoeningen vermindert.

Overgewicht

Lopen is dé activiteit bij uitstek om calorieën te verbranden. Als je zo'n 20 kilometer loopt, verbrand je meer dan 1.300 calorieën. En bovendien is het positieve effect al merkbaar na de eerste kilometers. Na een kleine 5 kilometer verbrand je al meer dan 300 calorieën. Door regelmatig te trainen vliegen de overtollige kilo's eraf. Natuurlijk moet je daarnaast ook gezond en evenwichtig eten.

Gewrichten

Neen, lopen beschadigt niet per se je gewrichten! Je versterkt het kraakbeen en de ligamenten die je gewrichten ondersteunen. Volgens een Britse studie zou drie keer per week lopen, zelfs al is het een korte afstand, het risico op osteoporose met 40% verminderen. Vergeet zeker niet naar je lichaam te luisteren en bespaar het een overdreven inspanning.

Levensduur

Alle artsen bevestigen dat een regelmatige en gematigde fysieke inspanning goed is voor de gezondheid in het algemeen, en vooral dan voor een hogere levensverwachting. En dat is zeker het geval bij lopen. Volgens een Deense studie bedraagt de winst 5,6 jaar voor vrouwen en 6,2 voor mannen. Volgens professor Schnor, cardioloog verantwoordelijk voor deze studie, is het vooral de regelmaat die het hem doet. Hij raadt aan om wekelijks tussen de 60 en de 150 minuten te lopen, verdeeld over twee tot drie sessies.

Slaap

Amerikaanse artsen hebben aan mensen met slaapproblemen gevraagd om per dag een halfuurtje te lopen. Ze bleken gemakkelijker in slaap te kunnen vallen. Bij patiënten die daar moeite mee hadden, stelden de artsen vast dat ze sneller in slaap vielen.

Camille Goret

Wil je meer weten?Volg ons dan via be/road2ny, via Facebook en Instagram @metrobelgie of via Twitter @road2NyCamille - @road2NYMare