Road to New York: blijf blessurevrij

Blessures: elke sporter kan ze missen als kiespijn. Dit is echter slecht nieuws voor hardlopers. Na veldvoetbal is hardlopen de sport met het hoogste aantal kwetsuren. Vooral de knieën en de onderbenen zijn kwetsbare plekken die tijdens de training goed in het oog gehouden moeten worden. Met deze tips blijf je blessures een stap voor.
door
Mare
Leestijd 3 min.

Neem niet te veel hooi op je vork

Hoogmoed komt voor de val en dat geldt zeker ook voor sporters. ‘Rust voldoende' is het daarom het eerste én het beste advies dat ik ooit gekregen - en aan mijn laars gelapt - heb. Het opbouwen van voldoende spiermassa en uithouding is een traag en geleidelijk proces. Verwacht geen wonderen vanaf dag één en laat je vooral niet opjagen door andere sporters die sneller, vaker of soepeler lopen. Luister naar de signalen die je lichaam geeft. Het is beter om één training over te slaan dan om jezelf te forceren en achteraf drie weken verplichte rust te moeten inbouwen.

Wees alert

De meeste blessures ontstaan even langzaam als ze genezen. Daarom is het belangrijk om tijdig de signalen te herkennen. Overbelasting herken je in eerste instantie aan je spieren of pezen die ‘s ochtends stijf kunnen aanvoelen. Of aan een zeurderige pijn na een zware training, die erger wordt als je op de pees drukt. Het is belangrijk om niet door deze pijn of stijfheid heen te lopen, ook al trekt deze weg na een warming-up, want de kans is meer dan reëel dat de pijn na de cooling-down terugkomt en verergert.

Koop goede schoenen

Als je loopt, vangen je voeten bij iedere landing twee tot drie keer je eigen lichaamsgewicht op. Gezien het aantal stappen dat je tijdens één looptraining zet, is het essentieel om de juiste schoenen aan te schaffen. Waar let je best op? Goede schoenen zorgen ervoor dat je enkels, knieën en heupen goed ondersteund worden wanneer je voet op de grond neerkomen. Cruciaal hierbij is dat je je schoenen ook tijdig vervangt. Vertoont de buitenzool van je schoen slijtage? Dan neemt de schokabsorptie van de tussenzool af en zal je meer kans lopen op blessures. Verder moet je ook rekening houden met de ondergrond waar je op loopt. Loop je op een ongelijke ondergrond? Kies dan voor een schoen met voldoende grip. Als je iedere dag loopt, schaf je best twee paar hardloopschoenen aan.

Doe spierversterkende oefeningen

Om blessures te voorkomen is het belangrijk om een goede stabiliteit rond je gewrichten te creëren. Dat kun je doen met spierversterkende oefeningen die ervoor zorgen dat je alle bewegingen gecontroleerd kunt uitvoeren, waardoor je spiergroepen in balans blijven. Als beginnen sporter doe je er goed aan om twee tot vier keer per week een drie- tot vijftal oefeningen te doen voor iedere training. Een gevorderd sporter doet er best vijf tot tien, eveneens voor elke training.

Mare Hotterbeekx

Wil je meer weten? Volg ons dan via metrotime.be/road2ny, via Facebook en Instagram @metrobelgie of via Twitter @road2NyCamille - @road2NYMare