Rivierloodsen schorten actie voorlopig op

door
Belga
Leestijd 1 min.

De rivierloodsen hebben hun aangekondigde actie opgeschort. Dat meldt Guy De Vleeschauwer van de Beroepsvereniging van Loodsen (BvL) woensdagochtend. Ze hadden eerder gemeld bepaalde schepen niet meer te beloodsen omdat een antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) rond een schaalvergrotingspremie uitbleef. De Beroepsvereniging vroeg enkele weken geleden om een "administratieve fout" recht te zetten waardoor ook de rivierloodsen een schaalvergrotingspremie krijgen die zou zijn afgesproken in maart vorig jaar, toen op het Antwerpse stadhuis een akkoord na een staking werd afgesloten.

Omdat er maar geen antwoord van het kabinet van minister Weyts zou zijn gekomen, gaven de loodsen dinsdag aan dat ze vanaf middernacht geen schepen breder dan 48 meter en tot 360 meter lang meer zouden beloodsen.

Woensdagochtend laten de loodsen echter weten dat ze hun acties opschorten in afwachting van een ondertekend engagement door minister Weyts. Ze verwijzen naar een document van de minister waarin die zich engageert om de fouten recht te zetten.

"Ik ben bereid om in te gaan op de vraag naar retroactieve gelijkstelling voor de rivierloodsen waarbij ook voor hen (net zoals voor de zeeloodsen) een schaalvergrotingscoëfficiënt wordt toegekend ter waarde van 0,5 voor ieder schip met een breedte van 48m of meer die niet bestemd of afkomstig was voor Antwerpen sluizen", klinkt het.

bron: Belga