Ritje op de achtbaan helpt tegen kleine nierstenen

Ritje op de achtbaan helpt tegen kleine nierstenen

Uroloog David Wartinger heeft zijn verhaal uit de doeken gedaan bij Popular Science. Hij kwam acht jaar geleden op het idee nadat een patiënt hem bezocht na een bezoek aan Disney World. De man had drie ritten gemaakt op de 'Big Thunder Mountain Railroad' (foto), wat op zich niet buitengewoon is. Wat de uroloog verbaasde, is dat de patiënt na elke rit een niersteentje loosde.

Met behulp van collega Marc Mitchell en een kunstnier gevuld met urine en nierstenen, heeft Wartinger zo'n zestigtal ritten gemaakt op de achtbaan. Dat leuke onderzoek heeft aangetoond dat de 'Big Thunder Mountain Railroad' daadwerkelijk helpt om nierstenen los te krijgen. Vooraan op de rollercoaster kwamen de vervelende steentjes in 16,67% van de gevallen los, achteraan steeg dat percentage naar 63,89%.

De exacte logica achter het medische wondermiddeltje is nog niet exact duidelijk, maar Wartinger vermoedt dat de trillingen het grootste werk leveren. Hoge snelheden of steile afdalingen zijn in ieder geval niet nodig.

"De aanbeveling is niet dat iedereen met nierstenen nu naar Disney World snelt om op deze achtbaan te rijden. Elke ritje op een rollercoaster met gematigde intensiteit heeft het potentieel om nierstenen los te maken. Dus eender welk pretpark kan je waarschijnlijk helpen", aldus Wartinger. Verder adviseert de uroloog ook dat achtbanen niet de oplossing zijn voor alle nierstenen. Voorval mensen die kampen met kleine stenen of een grotere steen hebben laten verbrijzelen, profiteren optimaal van de heilzame effecten van een bloedstollende rit.