Rio introduceert nieuwe snufjes

Rio introduceert nieuwe snufjes

Schieten en boogschieten

In het boogschieten en in het schieten met vuurwapens vonden de afgelopen jaren enkele kleine technologische revoluties plaats. De twee disciplines zullen in Rio gebruik maken van het elektronisch systeem ‘Falcon Eye', dat al eens uitgetest werd in Peking in 2008. Voortaan worden de scores op het moment van de impact meteen op een scherm getoond. De wapens zijn ook uitgerust met een specifieke radiofrequentie en hun bewegingen worden gevolgd met geolocatie.

Volleybal

Volleybalscheidsrechters kunnen zich tijdens een partij voortaan laten bijstaan door een systeem dat de baan van de bal volgt. Dat is de verdienste van tien camera's die het terrein en het net in het oog houden, gelijkaardig aan de doellijntechnologie in het voetbal. De resultaten van die beelden worden, samen met het aantal gele kaarten en de score, op een groot scherm aan het publiek getoond.

Kano, kajak en roeien

De roeisporten (foto boven) zullen zich op deze Olympische Spelen laten volgen door een geavanceerd GPS-systeem, dat de naam ‘Omega' kreeg. Sensoren zullen op de boten geplaatst worden en de gegevens over de posities, prestaties, veranderingen in het ritme en tactieken van de atleten zullen meteen naar een groot scherm doorgestuurd worden.

Een modieus betaalmiddel

Naast hoogtechnologische snufjes om de atleten tijdens de disciplines te volgen, wil de organisatie van de Spelen in Rio ook in het Olympisch dorp met gadgets imponeren. VISA zal er namelijk zijn nieuwe lijn van draagbare betaalmiddelen introduceren. Het creditcardbedrijf heeft 4.000 armbanden voorzien, waarop mensen een geldsom kunnen zetten. Ze kunnen hun aankoop dan betalen met een scan van het accessoire. Voor de atleten die gesponsord worden door het bedrijf is er een waterbestendige betaalring voorzien.

Foto Belga / N. Lambert