Ringen van Saturnus worden in stand gehouden door ijswater van naburige maan

Ringen van Saturnus worden in stand gehouden door ijswater van naburige maan

Enceladus, de ijzige maan van Saturnus, wordt langzaam verslonden door de ringen van de gasreus. Dat blijkt uit een nieuwe reeks beelden van NASA die tonen hoe cryo-vulkanen van de maan hun spookachtige inhoud de ruimte in schieten.

Enceladus is al een tijdje in het nieuws net als Europa, de maan van Jupiter. Van beide manen wordt vermoed dat ze over vloeistof beschikken waar mogelijk leven in zit.

Volgens de wetenschappers van NASA pompt het netwerk van cryo-vulkanen voortdurende kleine stukken ijswater op die ze aan een snelheid van 1280 kilometer per uur de ruimte in schieten. De vulkanen zouden oceaanwater van diep onder de oppervlakte naar boven stuwen waardoor ze een verleidelijk doelwit zijn in de zoektocht naar buitenaards leven.

Maar die oceanen zullen er waarschijnlijk niet voor eeuwig zijn, want NASA heeft bewijs verzameld dat de vulkanen vrij letterlijk de oceanen leegpompen. Het goede nieuws is echter dat het ijswater niet verloren gaat, maar terecht komt in een baan rond Saturnus als een deel van de prachtige ringen rond de planeet.