Rime: een ongelofelijke reis

Rime: een ongelofelijke reis

In RiME speel je een jongen zonder naam die na een schipbreuk wakker wordt op het strand van een mysterieus eiland. Je bent helemaal op jezelf aangewezen. Zonder kaart, zonder uitleg of zonder doel moet je het eiland verkennen en ontdekken waar de game je naartoe wil leiden. Je plan trekken dus, met als enige aanwijzingen een rood silhouet in de verte en een kleine vos.

Genremix

Exploratie, avontuur, puzzels… RiME is een heuse genremix. Het ene moment doet het denken aan een tekenfilm (De Steden van Goud), het andere aan een boek (De Kleine Prins). Op esthetisch vlak is de game een knipoog naar de films van studio Ghibli en het concept doet denken aan andere iconische videogames als The Last Guardian, ICO of Journey. Om maar te zeggen dat RiME een game is met vele facetten.

Van bij de eerste minuten gebeurt er iets. RiME neemt je mee naar een mysterieuze, betoverende wereld. Ook al praat hij niet en weet je niks over hem, de magie werkt en je geraakt al snel gehecht aan het jongetje. De emoties worden overgebracht door de strakke, minimalistische en cartooneske graphics en de magistrale soundtrack van David García Díaz.

Op je eigen ritme

In RiME kan je geen moeilijkheidsgraad kiezen. Iedereen is gelijk voor de wet. De acties zijn simpel (je verplaatsen, springen, objecten verzetten en interactie met bepaalde elementen) maar sommige puzzels zijn regelrechte hersenbrekers. Enkele passages zijn vrij moeilijk, maar nooit onmogelijk, zelfs voor spelers die niet echt vertrouwd zijn met dit soort games. Alles is heel naturel en je gaat op je eigen ritme vooruit. Ervaren gamers kunnen het spel in vijf uur uitspelen. Wie wil genieten en zijn tijd nemen, doet er zeven à acht uur over. En wie echt alle geheimen van de game wil ontdekken, is gerust een uur of tien zoet.

Voor een onafhankelijke game is RiME bijna te mooi om waar te zijn. We hebben het addertje onder het gras gezocht... maar niet gevonden. Geen bugs, cameraproblemen of een stugge gameplay. En zelfs de spelduur is voor een indiegame van € 35 verrassend goed. Een echte verademing.

(tw)