Rijkste Rus staat op het punt 7,5 miljard kwijt te spelen in een echtscheiding

Rijkste Rus staat op het punt 7,5 miljard kwijt te spelen in een echtscheiding

De rijkste man van Rusland staat op het punt de helft van zijn fortuin te verliezen. Niet door de roebel die ingestort is, of door een slechte businessdeal maar omdat hij in een echtscheiding zit.

Vladimir Potanin zet na 30 jaar huwelijk en drie kinderen een punt achter zijn huwelijk met Natalia Potanina. De rijke Rus had voorgesteld dat zijn ex-vrouw een maandelijkse toelage van 250.000 dollar zou krijgen samen met de eigendom van een aantal woningen in Moskou, Londen en New York.

Dat was volgens de advocaat van Potanin meer dan voldoende, maar Potanina dacht daar toch anders over. Ze wees het aanbod af en eist de helft van de 15 miljard dollar die haar man bezit. Volgens de Russische wet moeten echtgenoten de bezittingen gelijk verdelen bij een scheiding.

Potanina is ook een jurdische strijd begonnen om de rijkdom die haar echtgenoot vergaart van zijn buitenlandse bedrijven.

Op 1 juli zal er een eerste hoorzitting plaatsvinden. "Ik wil mijn aandelen aan de staat geven en zakelijke conflicten vermijden," legt Potanina, die ook nog eens 30% van de aandelen van de bedrijven van haar man bezit, uit aan CNN.

Vladimir Potanin is de eigenaar van Norilsk Nickel, een bedrijf met een waarde van meer dan 30 miljard dollar. Hij heeft als vice-premier van Rusland gediend en was een cruciale speler in de ontwikkeling van de stad Sochi voor de Olympische Winterspelen van 2014.