Richie Porte wint koninginnenrit Parijs-Nice

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Australiër Richie Porte (BMC) heeft vandaag de zevende en voorlaatste etappe in Parijs-Nice (Fra/WorldTour) gewonnen. De Fransman Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) moet zijn leiderstrui afstaan aan de Colombiaan Sergio Henao (Sky), die op de vierde plaats eindigde. De 32-jarige Porte haalde het solo na de koninginnenrit over 177 kilometer. Bovenop de Col de la Couillole, een klim van 15,7 kilometer met een gemiddelde van zeven procent, had de tweevoudige winnaar van Parijs-Nice 21 seconden voorsprong op Alberto Contador. Daniel Martin arriveerde op 32 seconden als derde op het hoogste punt (1.678 meter) in de geschiedenis van de rittenkoers. De Ier was een zucht sneller dan Henao.

Alaphilippe kon op tien kilometer van de meet het tempo in de voorste gelederen niet meer volgen en ziet Henao de leidersplaats overnemen. Op een halve minuut van de Colombiaan volgt Martin. Contador is derde op 31 seconden, voor Gorka Izagirre (op 1:00) en Alaphilippe (op 1:22).

Morgen volgt de slotrit van de Koers naar de zon, een bergetappe over 115,5 kilometer met start en aankomst in Nice. De finish ligt dit jaar niet op de Promenade des Anglais, uit respect voor de 86 dodelijke slachtoffers bij de aanslag in juli vorig jaar, maar wel op de Quai des Etats-Unis.

bron: Belga