Richeze sprint naar zege in eerste etappe Ronde van Turkije

Richeze sprint naar zege in eerste etappe Ronde van Turkije

Maximiliano Richeze heeft de openingsrit in de Ronde van Turkije (WorldTour) op zijn naam gebracht. De Argentijn van Quick.Step-Floors haalde het na 150 kilometer in een sprint in Konya voor de Ier Sam Bennett (Bora-hansgrohe) en de Luxemburger Jempy Drucker (BMC). Hij is meteen ook de eerste leider. Eerste landgenoot werd Christophe Noppe op een achtste plaats, voor Edward Theuns die negende werd. Fernando Gaviria kwam ten val en finishte als laatste, op bijna vijf minuten. De voorlaatste rittenkoers op WorldTourniveau, volgende week is er nog de Ronde van Guanxi, kende een traditioneel wedstrijdverloop, mede ook omdat de etappe op papier er één voor sprinters was en met Fernando Gaviria en enkele anders sprinters aan de start, leek een massasprint de enige logische optie.

De vroege vlucht van de dag kwam op naam van vijf renners: Nicolas Sessler (Burgos-BH), Ander Barrenetxea en Benat Txoperena (Esukadi-Murias), Ferit Samli (Turkse selectie) en onze landgenoot Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise). Veel voorsprong kregen de vluchters nooit, onder impuls van Bora-hansgrohe en Quick.Step-Floors, werden ze steeds binnen het vizier gehouden.

Op 13 km van het eind was hun verhaal uit en hoewel de Turkse kampioen Onur Balkan nog probeerde te verrassen met een late uitval, zou ook hij tot de orde geroepen worden. Er zou gesprint worden, de snelheid lag hoog, de ploegen organiseerden zich, al was er wel even opschudding toen op zo'n 4 km van het eind Gaviria ten val kwam. Hij greep meteen naar zijn sleutelbeen, maar zou zijn tocht wel nog voortzetten, al kwam sprinten er niet meer bij te pas.

Quick.Step-Floors trok dan maar de kaart van een andere snelle man en dankzij een slim maneuver in de laatste bocht van Alvaro Hodeg, kon Richeze met enkele meters voorsprong zijn sprint starten. Hij haalde het voor Sam Bennett.

Richeze is meteen ook de eerste leider, met vier seconden voorsprong op Bennett. Kenneth Van Rooy staat vierde op zeven tellen. Voor de 35-jarige Richeze is het zijn tweede overwinning van het seizoen, eerder won hij een rit in de Ronde van San Juan (2.1).

bron: Belga