Reynders wijst op belang verlenging New START

Reynders wijst op belang verlenging New START

Nu de VS vandaag uit het INF-verdrag stappen, wijst minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders op het belang van de verlenging van het New START-verdrag wat betreft de ontplooide strategische kernwapens. Dat Strategic Arms Reduction Treaty, net als het INF een bilateraal verdrag tussen de VS en Rusland, zal in 2021 vervallen. "De VS en Rusland moeten hierover een actieve dialoog voeren", aldus Reynders vandaag in een persbericht. "Als lid van de NAVO benadrukt België het grote belang van nucleaire wapenbeheersing en ontwapening als essentiële onderdelen van onze internationale veiligheid", aldus Reynders. "Bij een nieuwe wapenwedloop is niemand gebaat." De minister stelt dat de VS en Rusland een constructieve dialoog moeten voeren en stabiliserende maatregelen overeenkomen. Ook moeten Moskou en Washington hun nucleaire arsenalen verminderen.

Vandaag stapt Washington uit het Intermediate Range Nuclear Forces-verdrag (INF), dat het bezit en de productie verbiedt van op het land gebaseerde raketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer en die kernkoppen kunnen dragen. De VS beschuldigen Rusland ervan het bilaterale verdrag uit 1987 al enkele jaren te schenden.

Reynders betreurt het einde van het INF-verdrag en noemt de ondertekening ervan een mijlpaal in de nucleaire ontwapening. "Spijtig genoeg gaf Rusland geen gehoor aan de herhaalde internationale oproepen om zijn verplichtingen in het verdrag opnieuw na te komen. Dat leidde uiteindelijk tot de ontbinding van het verdrag."

bron: Belga