Reynders roept Rwandese leiders op "open debat" toe te laten voor presidentsverkiezingen

Reynders roept Rwandese leiders op "open debat" toe te laten voor presidentsverkiezingen

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft de Rwandese leiders donderdag in hoofdstad Kigali opgeroepen om, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2017, de politieke ruimte te vergroten. Voor die verkiezingen heeft huidig president Paul Kagame zich al kandidaat gesteld. De Rwandezen stemden eind vorig jaar in een referendum massaal voor een grondwetswijziging die het Kagame mogelijk maakt tot 2034 aan de macht te blijven. "We hopen dat een open debat mogelijk zal zijn, met politieke ruimte voor alle kandidaten", aldus Reynders na een ontmoeting met zijn Rwandese ambtgenote Louise Mushikiwabo, op de tweede en laatste dag van een kort bezoek aan Kigali. Eerder deze week was hij al in Tanzania.

Al sinds het einde van de genocide in 1994 is Kagame de sterke man in Rwanda. Eerst als vicepresident en minister van Defensie, en sinds 200 als president. In theorie kan hij nu tot 2034 aan de macht blijven. Maar liefst 98,4 pct van de stemmers schaarde zich achter de grondwetswijziging.

De internationale gemeenschap, met voorop de Verenigde Staten, uitte scherpe kritiek, en riep Kagame op in 2017 op te stappen. Reynders bleef meer op de vlakte, en liet toen weten "nota genomen te hebben" van het voorstel, al plaatste hij wel enkele kanttekeningen over het gebrek aan een open en vrij debat.

"We gaan verder met deze nieuwe situatie" die gecreeërd werd door het referendum, aldus Reynders. Hij verwees daarbij onder meer naar de ontwikkelingssamenwerking. In 2015 keerde België een bedrag van 40 miljoen euro niet uit aan Rwanda. Het uitbetalen van deze zogenaamde "incitatieve tranche" hing af van voorwaarden op vlak van goed bestuur en persvrijheid.

bron: Belga