Reynders raadt reizen naar Congo af

Reynders raadt reizen naar Congo af

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders roept Belgen op om niet naar Congo af te reizen. Landgenoten die zich op dit moment in het land bevinden, vraagt hij om, indien mogelijk, het land te verlaten. De minister reageert daarmee op het bijgestelde reisadvies naar Congo dat vrijdag door Buitenlandse Zaken werd bepaald. "We krijgen de laatste dagen zeer weinig positieve informatie uit Congo", zegt Reynders. "Het land sluit zich steeds meer voor buitenlanders. Gisteren nog werden twee Belgische televisieploegen zonder reden het land uitgezet. Dat soort beslissingen veroordelen we ten stelligste. De persvrijheid wordt beknot en dat is onaanvaardbaar."

"Men kondigt ook een mogelijke sluiting aan van het internet in de komende dagen", gaat hij verder. "We weten natuurlijk dat 19 december een belangrijke datum is voor het land, doordat dan de macht van de huidige president moet worden doorgegeven aan de volgende. Maar er zijn geen verkiezingen geweest dus het is zeer onduidelijk wat er nu gaat gebeuren."

Daarnaast roept Reynders de Congolezen zelf op om geen geweld te gebruiken. "Aan de oppositie en de autoriteiten vraag ik om kalm te blijven." Reynders maakt zich tot slot nog zorgen om de weigering van de Congolese autoriteiten om buitenlandse veiligheidsdiensten in het land toe te laten. "Heel wat Europese landen waaronder België, maar ook de Verenigde Staten hebben een ambassade of consulaat in Congo. Wij willen die plaatsen en onze medewerkers ter plaatse kunnen beveiligen", besluit hij.

bron: Belga