Reynders hoopt dat Noord-Macedonië tot EU kan toetreden

De Europese Unie zou na de brexit terug 28 lidstaten kunnen tellen, als de Republiek Noord-Macedonië snel kan toetreden. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) verklaard bij een ontmoeting met zijn Noord-Macedonische ambtgenoot in Brussel. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken vergaderen vandaag in Brussel. Vlak daarvoor had minister Reynders een ontmoeting met de minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Macedonië. Dat land wil tot de Europese Unie toetreden, en sinds het akkoord van juni vorig jaar met Griekenland over de naamsverandering naar Noord-Macedonië, ligt de weg daar naartoe open. Griekenland heeft zelf een regio met de naam Macedonië, en verzette zich tegen de toetreding van Skopje tot de NAVO en de EU zolang het land niet van naam wilde veranderen.

Intussen is de toetreding tot de NAVO al een feit. Minister Reynders wil alvast snel werk maken van de gesprekken met de Europese Unie. "We hopen dat we vooruitgang kunnen boeken, als Noord-Macedonië aan alle criteria voldoet. Dat zou ons toelaten om terug tot 28 lidstaten te komen na de brexit", verklaarde hij.

Wat de Britten betreft, wacht Reynders nu vooral op nieuws uit Londen. De Britse parlementsleden zouden daar ten laatste woensdag opnieuw over het echtscheidingsakkoord van premier Theresa May stemmen, al is dat nog niet zeker. Daarna moet duidelijk worden hoe lang ze uitstel vragen. "We wachten op een duidelijk signaal van Londen en op concrete nieuwe elementen", aldus Reynders.

bron: Belga