Revolutionaire contactlens waar je mee kan inzoomen

Revolutionaire contactlens waar je mee kan inzoomen

Een nieuwe revolutionaire contactlens kan tot  2,8 keer inzoomen door te knipperen met de ogen. Zwitserse onderzoekers hebben het prototype deze week getoond op een groot wetenschappelijk congres in San Jose, Californië. De  contactlenzen hebben kleine aluminium spiegels die gerangschikt zitten in een ring rond het centrum. De gebruiker kan enkel wisselen van zicht wanneer hij een elektronische bril aandoet. Wanneer de gebruiker knippert met het linkeroog krijgt hij een ingezoomd beeld, knippert hij met het rechteroog krijgt hij weer een normaal beeld.

De prototypes dienden oorspronkelijk als super kleine camera's voor militaire drones. Nu kunnen ze ook een oplossing bieden voor personen met de oogaandoening maculadegeneratie, waarbij de gezichtsscherpte afneemt ten gevolge van het afsterven van kegeltjes in de gele vlek. De persoon verliest dus niet het hele gezicht maar verliest een centraal beeld. 'We zijn het prototype nog volop aan het onderzoeken maar we hopen dat het patiënten met maculadegeneratie echt zal helpen.' zegt onderzoeker Eric Tremblay van Swiss Federal of Technology  in Lausanne.

Het materiaal is momenteel nog te dik en laat te weinig zuurstof door waardoor de gebruiker de contactlens maar een half uur kan dragen. Dit hopen de onderzoekers te verbeteren door kleine zuurstofkanaaltjes in de lens te creëren. Voorlopig wordt de lens enkel getest bij levensgrote mechanische model-ogen. Wanneer de wetenschappers een lichter model hebben, kan de evolutionaire lens ook worden uitgetest bij mensen. Hierna zal het op de markt verschijnen.