REVIEW. Game 'Persona 5' gaat op avontuur met Japanse tieners

REVIEW. Game 'Persona 5' gaat op avontuur met Japanse tieners

De Persona-saga, waarin je de buitengewone avonturen van enkele Japanse tieners beleeft, wordt verafgood in zijn thuisland maar is nog relatief onbekend buiten de grenzen. In deze nieuwe episode speel je een jongen die ten onrechte beschuldigd wordt van een misdaad. Tijdens zijn proeftijd wordt hij naar een school in Tokio gestuurd, waar hij een heel jaar geen enkele misstap mag begaan.

School, metroen dodo

In Persona 5 beleef je dus de routine van een Japanse scholier. Dat betekent opstaan, de metro naar school nemen, les volgen, omgaan met de andere leerlingen, uitstapjes maken, naar huis gaan en slapen. Een heel schooljaar lang. Maar Persona 5 is meer dan gewoon een simulatie. Het is ook een Japanse RPG met tactische gevechten. En daar ontdek je meteen de donkere kant van het scenario. Je hebt namelijk de superkracht om naar een andere dimensie te reizen en er te vechten tegen de donkerste verlangens van volwassenen, in dit geval die van de leerkrachten. ‘s Nachts moet je het samen met een team van inbrekers, de Phantom Thieves, opnemen tegen kwaadaardige schaduwen en de harten van corrupte mensen zuiveren van negatieve verlangens.

Een game voor iedereen?

Het diepzinnige, zorgvuldig uitgewerkte verhaal gaat over het onbehagen bij Japanse scholieren. Met thema's zoals pesten en zelfmoord, maar ook politiekere onderwerpen als corruptie bij volwassenen en in de maatschappij. De game zit barstensvol dialogen en, eerlijk gezegd, veel blabla. Bovendien is Persona 5 enkel in het Engels vertaald, dus je kan de taal van Shakespeare (of het Japans) maar beter goed onder de knie hebben.

Het avontuur verloopt heel traag en wordt continu onderbroken door korte laadschermen. Pas na een goed uur spelen kan je aan het eerste gevecht beginnen. Dat verloopt turn-based en met een stevige scheut tactiek. De graphics zijn niet echt indrukwekkend, maar Persona 5 is wel in een oogwenk herkenbaar aan zijn mangastijl, verzorgde art direction en animescènes.

Deze nieuwe episode is gesneden koek voor fans van de saga, van Japanse RPG's en van de Japanse cultuur. Het blijft wel een nichegame die niet voor iedereen toegankelijk is. Zeker niet voor wie op zoek is naar actie. Maar neem er rustig je tijd voor en je beleeft een knotsgek en knap gemaakt avontuur, dat jongleert met de dagelijkse routine van een groepje vrienden overdag en hun leven als dieven in een parallelle werkelijkheid ‘s nachts.

Persona 5 is goed voor zo'n honderd uur spelplezier. Een kolossale levensduur voor het nieuwe zwaargewicht onder de Japanse RPG's. (tw)