‘The Revenant' is grote favoriet voor Oscars

‘The Revenant' is grote favoriet voor Oscars

De genomineerden van de Academy Awards, ook wel de Oscars genoemd, werden gisteren bekendgemaakt. Regisseurs Guillermo Del Toro en Ang Lee, Academy-directeur Cheryl Boone Isaacs en acteur John Krasinski kregen de eer om de genomineerden aan te kondigen.

Grote kanshebber is ‘The Revenant', waarin de hoofdrol vertolkt wordt door acteur Leonardo DiCaprio. De koploper met twaalf nominaties maakt kans om onder meer de prijzen voor beste film, beste acteur, regie en scenario mee naar huis te nemen. Eerder deze week was de film de grote winnaar bij de uitreiking van de Golden Globes. ‘The Revenant' vertelt het waargebeurde verhaal van Hugh Glass, die in 1823 tijdens een expeditie in de Amerikaanse wildernis werd aangevallen door een beer, voor dood werd achtergelaten en nadien alleen moest zien te overleven. Opnieuw maakt DiCaprio kans op zijn eerste Oscar. Al vier keer werd de acteur genomineerd, maar nooit mocht hij zijn nominatie verzilveren.

In de categorie beste film neemt ‘The Revenant' het op tegen onder andere 'Mad Max: Fury Road' en 'The Martian', die respectievelijk tien en zeven keer genomineerd zijn. Ook bestaat de kans tijdens deze 88ste editie dat regisseur Alejandro G. Iñárritu twee keer na elkaar de beste film maakt. Vorig jaar won hij de award voor zijn 'Birdman'. Opvallend is dat ‘Carol' van Todd Haynes niet tussen de genomineerden staat in deze categorie. Wel maken actrices Cate Blanchett en Rooney Mara kans op de Oscar voor respectievelijk beste hoofdrol en bijrol.

De Belgische film ‘Le tout nouveau testament' van Jaco Van Dormael stond op de shortlist, maar greep uiteindelijk naast een nominatie voor beste niet-Engelstalige film. De Colombiaanse film ‘El abrazo de la serpiente' maakt wel kans om de prijs in de wacht te slepen. Een kleine troost, de Belgische acteur Jan Bijvoet (bekend van onder andere zijn rollen in ‘D' Ardennen' en 'The Broken Circle Breakdown') vertolkt in de film de rol van de Duitse wetenschapper Theodor Koch-Grünberg die begin de 20ste eeuw baanbrekend veldwerk verrichtte in het Amazonewoud.

De uitreiking van de Oscars vindt plaats op zondag 28 februari.

Foto AlloCiné