Reusachtige badeend mogelijk geplagieerd door Braziliaanse protesteerders

Brazilianen die op straat komen om te protesteren tegen de regering, worden mogelijk aangeklaagd. Niet door president Rousseff of de Braziliaanse ordediensten, maar door de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman. Hij beticht de demonstranten van plagiaat.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

De gigantische badeend is zonder twijfel het bekendste werk van Hofman. Het werd al tentoongesteld in Duitsland, China en Zuid-Korea en is nu ook de mascotte van Braziliaanse demonstranten die willen dat president Dilma Rousseff opstapt. De eend van de Braziliaanse oppositie heeft andere ogen en de slogan "chega de pagar o pato" ( Portugees voor 'wij betalen niet meer voor de eend', waarmee ze willen zeggen dat ze niet langer willen betalen voor zaken die niet hun fout zijn).

De gigantische eend die de demonstranten regelmatig opvoeren, werd gemaakt in opdracht van een industriële groep in september, om toen te protesteren tegen corruptie en hoge belastingen. Nu de protesten tegen president Rousseff stevig opflakkeren, komt de eend weer meer en meer in beeld. Dat is ook de Nederlandse kunstenaar niet ontgaan. Hij beweert dat het een exacte kopie van zijn werk betreft en spreekt nu van plagiaat.

"Het ontwerp en de specifieke technische patronen zijn exact gelijk aan die van ons", getuigde Hofman aan BBC Brasil. "Het technisch ontwerp van de algemene vorm en de bek veranderen niet omdat iemand de ogen wijzigde."

De eend van Florentijn Hofman werd ook al tentoongesteld in Brazilië. Toen werd de eend geproduceerd door een fabriek in Sao Paolo, waar de nieuwe mascotte ook gemaakt werd. "Ik zou onze reputatie nooit op het spel zetten. We hebben ervaring in dit soort zaken en het betreft een eenvoudig ontwerp. Waarom zouden dus niet vier uurtjes doorbrengen om het te herontwerpen", betoogt eigenaar Denilson Sousa bij BBC Brasil.

Hofman is het daar echter niet mee eens. Hij claimt dat het bedrijf een erg dwaze beslissing genomen heeft en beschouwt de reproductie als "een illegaal gebruik van het exacte ontwerp en bijgevolg een inbreuk op de auteursrechten."

Foto: AFP / Le Quang Nhat