Reusachtig schilderij van katten geveild voor 760.000 euro

Reusachtig schilderij van katten geveild voor 760.000 euro

Bij het wereldvermaarde veilinghuis ging er deze week een opmerkelijk stuk onder de hamer. Het omvangrijke schilderij 'My Wife's Lovers' van artiest Carl Kahler werd er geveild. Die lovers zijn geen daadwerkelijke minnaars, wel een duchtige verzameling katten. De geschilderde beestjes gingen naar een liefhebber, die maar liefst 825.000 dollar (760.000 euro) te veil had voor het kunststuk.

Het doek met 1,9 op 2,6 meter en mag zich volgens CBC waarschijnlijk het grootste schilderij van katten noemen. Sotheby's moest het gevaarte zelfs aan een speciale muur bevestigen, omdat het anders de nagels uit de muur trok.

Polly Sartori, hoofd van negentiende-eeuwse Europese schilderijen bij Sotheby's deed het verhaal achter 'My Wife's Lovers' uit de doeken aan CBC. Blijkbaar had Kahler kunstverzamelaar Kate Johnson leren kennen in de Verenigde Staten. Deze gegoede dame had een ranch speciaal voor katten, waar naar verluidt 350 exemplaren rondliepen. Natuurlijk vroeg ze de schilder voor een portret van de beestjes.

Kahler maakte drie jaar lang schetsen van de katten, voordat hij de 42 katten samenvoegde in één schilderij. Sartori gaat ervan uit dat Kahler elke kat apart tekende. "Het is onmogelijk dat hij 42 katten deed stilzitten voor een portret", besluit ze met een lach.

Foto: Instagram / Sothebys