Restauratie van Spaans kasteel loopt grondig mis

Een eeuwenoud bouwvallig kasteel renoveren is geen sinecure, maar in het Spaanse Cádiz stuit het werk van een restaurator op heel wat onbegrip. Foto's van het kasteel voor en na doen nu de ronde op de sociale media.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

'Before & After' - the perfect example of how NOT to restore a 9th century castle... #archaeology #matrera #Cadiz pic.twitter.com/85MgJ6AOdi

— Dweezil VDkerckhove (@Dweezilvdk) 10 maart 2016

De bovenstaande tweet toont het Castillo de Matrera voor en na de werken. Het kasteel werd in de negende eeuw gebouwd in opdracht van Umar ibn Hafsun. Doorheen de Middeleeuwen viel het in de handen van Spaanse christenen, om nadien te worden heroverd door de Moren. Sinds 1949 is de vestiging een beschermd monument. Na meer dan duizend jaar was het kasteel echter toe aan een grondige renovatie.

In Cádiz zijn ze niet te spreken over het werk van bouwmeester Carlos Quevado. Het gebruik van nieuwe materialen in plaats van stenen die beter inpassen in het geheel zorgt voor bakken van kritiek. "Ze hebben bouwers ingehuurd in plaats van restauratoren. Ze hebben het helemaal verknoeid", getuigde een inwoner aan de Spaanse zender La Sexta.

De Spaanse organisatie voor het behoud van erfgoed draagt ook zijn steentje bij. "De 'consolidatie en restauratie', zoals de architecten het noemen, is werkelijk lamentabel. Niet enkel de lokale inwoners, maar zelfs tot over de landsgrenzen zijn mensen geschokt. Commentaar is niet echt nodig wanneer de foto's voor zich spreken", reageerde de organisatie op zijn website.

Architect Carlos Quevado verdedigt zich echter bij The Guardian en zegt dat het project zowel legaal als professioneel een mijnenveld was. "We hadden drie basisdoelen: de meest kwetsbare elementen structureel bevestigen, het volume, de textuur en de toon van de oorspronkelijke toren herstellen en een duidelijk onderscheid scheppen tussen de nieuwe en de oude delen, anders overtreden we een wet die imiterende reconstructie verbiedt. Meningen zijn steeds welkom en constructieve kritieken en debatten zijn steeds verrijkend. Accurate basisinformatie kan vooroordelen die ontstaan bij een simpele afbeelding echter voorkomen", reageerde Quevado bij The Guardian.

Foto ter illustratie: Pixabay