Restaurantassociatie komt met 'fair play'-label voor restaurants met witte kassa

door
Belga
Leestijd 1 min.

Restaurants "die zich aan de regels houden en een gezonde en eerlijke concurrentie bevorderen" maken voortaan kans op een 'fair play'-label van de Belgian Restaurants Association BRA. De associatie wil daarmee iets doen aan "de oneerlijke concurrentie" van bepaalde restaurants en traiteurs die bijvoorbeeld geen verplichte witte kassa hebben, waardoor de etablissementen die zich wél aan de regels houden "onder onhoudbare druk komen te staan". Om klanten kwaliteit te bieden en winstgevend te blijven, "moeten alle actoren in de markt dezelfde regels toepassen", meent de BRA. Wanneer dat niet gebeurt, "is dat op het einde van de rit slecht voor iedereen: restaurateurs, klanten, personeel, leveranciers en de staat", klinkt het.

Concreet hekelt de organisatie de restauranthouders die niet met een verplichte witte kassa werken. De BRA spreekt van een "onevenwichtige situatie", omdat slechts de helft van de zowat 450 BRA-leden met die kassa werkt.

Restaurants die het fair play-label willen, kunnen een aanvraag doen op de website van de BRA. Nadien komt een "gecertificeerde onafhankelijke instantie" controleren of het restaurant inderdaad in orde is met alle regels. Om het label te kunnen houden, moeten restauranthouders die controle elk jaar doorstaan.

bron: Belga