Respect voor mensenrechten gaat achteruit in gesloten centra

Respect voor mensenrechten gaat achteruit in gesloten centra

Het respect voor de mensenrechten gaat achteruit in de gesloten centra in België. Dat blijkt uit een rapport van mensenrechtenorganisaties Caritas International, Ciré, Jesuit Refugee Service, La Ligue des droits de l'Homme, MRAX en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "De vaststellingen zijn alarmerend", klinkt het. Momenteel bevinden honderden mannen en vrouwen zich opgesloten in detentiecentra, omdat ze niet over de nodige papieren beschikken om in België te verblijven of in afwachting van een beslissing in hun asielprocedure. "Die opsluiting kan weken tot maanden duren, ook al begingen deze mensen geen enkel misdrijf", hekelen de organisaties.

Hun vorige rapport dateert van tien jaar geleden, maar van de toenmalige aanbevelingen werd volgens de mensenrechtenorganisaties weinig werk gemaakt. "Integendeel: we stellen vast dat het respect voor de mensenrechten in de gesloten centra achteruitgaat: zwangere vrouwen, bejaarden en zieken worden opgesloten, gezinnen worden gescheiden, de duur van de opsluiting is arbitrair, de gedetineerden hebben moeilijk toegang tot juridische bijstand, asielzoekers worden bijna systematisch tegengehouden aan de grens."

Opsluiting heeft volgens de organisaties nochtans verregaande fysieke en psychologische gevolgen. "Bovendien brengt ons detentiesysteem schade toe aan het imago van migranten, die onterecht als criminelen worden beschouwd omdat ze in zwaar beveiligde centra verblijven, een perceptie die het samenleven bedreigt."

De organisaties vragen de overheid om "te stoppen met de opsluiting van kwetsbare personen en asielzoekers, om de opsluiting van kinderen bij wet te verbieden en om een onafhankelijk en doeltreffend controlemechanisme in het leven te roepen dat de situatie in gesloten centra monitort".

bron: Belga