Republikeinse senator keldert afschaffing Obamacare

Republikeinse senator keldert afschaffing Obamacare

Tijdens de verkiezingscampagne was het, naast een muur aan de grens met Mexico, een van Trumps voornaamste beloften: hij zou de ‘Affordable Care Act' afschaffen, beter bekend als Obamacare.

Dat blijkt in de praktijk een stuk moeilijker dan verwacht, wat deels komt omdat ook zijn eigen Republikeinse partij verdeeld is over de kwestie. Zo kantten Rand Paul en John McCain zich eerder al tegen de geplande afschaffing. Zij krijgen nu de steun van een derde Republikeinse senator, Susan Collins.

"Gebrekkig wetsvoorstel"

Volgens haar deugt het voorstel niet dat nu op tafel ligt, van de hand van Lindsey Graham en Bill Cassidy. «Ingrijpende hervormingen in het gezondheidsstelsel en de sociale zekerheid kunnen niet naar behoren uitgevoerd worden in een kort tijdsbestek», stelt Collins. «De nieuwe versie van het wetsvoorstel is even gebrekkig als de voorgaande versies.»

Ze baseert zich onder meer op een analyse van de Congressional Budget Office. Die stelt dat miljoenen Amerikanen ineens zonder ziekteverzekering zouden vallen. «Deze wet zou een aanzienlijke negatieve impact hebben», aldus Collins.

Nu zij zich tegen de afschaffing keert, hebben de Republikeinen in het hogerhuis niet langer een meerderheid. De partij van Trump heeft er 52 van de 100 zetels in handen. Bij een vorige stemming over de intrekking en vervanging van Obamacare strandden de Republikeinen in juli al op 51 stemmen tegen en 49 stemmen voor.

Voor de camera's van nieuwszender CNN gaf Cassidy alvast toe dat zijn wetsvoorstel dood en begraven is. Het is zelfs niet zeker of er überhaupt nog over gestemd zal worden in de Senaat.