Republikeinen dromen van stripclub, Democraten houden van zweep

Republikeinen dromen van stripclub, Democraten houden van zweep

De Verenigde Staten zijn niet verenigd, maar verdeeld en het politieke landschap is daar het beste voorbeeld van. De politieke ambities van de Republikeinen en Democraten lijken bij momenten het tegenovergestelde van elkaar. Nu blijkt dat ze ook in de slaapkamer er andere dromen op nahouden. Een rondvraag waarover website Politico bericht, leert dat de politiekers heel andere seksuele fantasieën koesteren.

Sociaal psycholoog Justin Lehmiller ondervroeg 4.175 volwassen Amerikanen uit 50 verschillende staten en bundelde hun antwoorden in het boek 'Tell Me What You Want'. Als onderdeel van de enqûete kregen ze een lijst van personen, plaatsen en voorwerpen te zien die hen mogelijk opwonden. De bevraagden moesten elke keer zeggen hoe vaak ze er over fantaseerden.

Ouderwetse sleutelfeestjes

De frequentie waarmee de Amerikanen fantaseerden was hetzelfde over heel het politiek spectrum, maar de inhoud van die stoute dromen verschilde duidelijk. Republikeinen voelden zich meer aangetrokken door activiteiten die te maken hadden met seks buiten het huwelijk. Denk aan overspel, orgieën of partnerruil, gaande van moderne vormen van swinging tot jaren 70-achtige 'sleutelfeestjes'. Daarbij doen alle aanwezige koppels hun autosleutels in een kom en en moesten de vrouwen op het einde van de avond een willekeurige bos sleutels nemen. Die man werd hun metgezel voor de nacht. De Republikeinen voelden ook meer voor voyeuristische fantasieën, zoals stripclubs of 'cuckolding', waarbij ze kijken naar hun partner die seks heeft met iemand anders.

De Democraten kregen dan weer sneller rode oortjes van BDSM. Dat kan gaan van bondage tot spanking of situaties waar er een onderdanige en dominante partner is. Het grootste verschil tussen de twee partijen situeert zich bij masochisme, waarbij iemand genot haalt uit pijn.

Taboe's opzoeken

Lehmiller zocht ook naar een verklaring voor die voorkeuren en kwam voor beide partijen tot dezelfde conclusie: die van de 'verboden vrucht'. Republikeinen zijn sterke voorstanders van traditionele normen en waarden, vanwaar trouw binnen het huwelijk er een is. Daarom zouden ze meer geneigd zijn om te fantaseren over wat er zich buiten die belofte afspeelt.

Voor de Democraten kijkt Lehmiller naar hun strijd voor gelijke rechten. Op allerlei sociale vlakken streven ze naar een gelijk speelveld voor iedereen. Daarom ziet hij in BDSM een plek waar ze kunnen spelen met machtsverhoudingen. Het is een omgeving waar mannen en vrouwen niet altijd op gelijke voet met elkaar staan en waar seksuele toestemming niet altijd even expliciet is. Dat is in principe taboe in Democratische kringen.