Renovatie van graf van Jezus in Jeruzalem begonnen

Renovatie van graf van Jezus in Jeruzalem begonnen

De centrale christelijke confessies zijn het na een langdurig aanslepend geschil eens geworden om te beginnen met de renovatie van de Heilig Grafkerk in Jeruzalem, die christenen als de plaats van het graf van Jezus vereren. Dat heeft een woordvoerder van de Grieks-orthodoxe Kerk, vader Issa Musleh meegedeeld. Het graf bevindt zich op de plaats waar Jezus volgens de christelijke overlevering na zijn kruisiging werd bijgezet. Volgens het christelijk geloof is Jezus de derde dag na zijn dood opgestaan. De Romeinse keizer Constantijn had in de vierde eeuw de opdracht gegeven voor de bouw van de kerk.

Het bestuur van de site is in handen van de Grieks-orthodoxe Kerk samen met de Armeense en de Katholieke Kerk. Ook drie andere confessies hebben privileges. Alle confessies zien nauwlettend toe op hun rechten, daarbij komt het vaak tot ruzie, zelfs tot handgemeen.

De overeenkomst voor de renovatie van het graf is "een zeer belangrijke beslissing om de heiligste van alle christelijke plaatsen te redden", zei vader Musleh. Het graf is in erg slechte toestand. Als behoeder van de christelijke en islamitische sites in Jeruzalem draagt Jordanië met omgerekend 124.000 euro aan de financiering bij. Het totale kostenplaatje wordt geraamd op twee tot drie miljoen euro.

Een team van Griekse experten moet het graf en de daarboven gebouwde kapel uit hout en steen renoveren. Onder andere beschadigde marmeren platen moeten vervangen worden. Experts hebben ook gewaarschuwd voor stabiliteitsproblemen bij de bovenbouw.

bron: Belga