Renaat Landuyt zegt nationale politiek vaarwel

Renaat Landuyt zegt nationale politiek vaarwel

Renaat Landuyt gaf al een paar keer te kennen dat hij zou stoppen met de nationale politiek, maar vandaag bevestigt hij met zoveel woorden dat hij niet meer zal opkomen bij de regionale en federale verkiezingen in 2019. "Ik ben altijd verwonderd dat men daar verwonderd over is", zegt Landuyt. Hij gaat wel nog voluit voor een tweede ambtstermijn als burgemeester van Brugge. Dat Landuyt burgemeester wil blijven, was geweten. Maar vandaag bevestigde hij in De Ochtend op Radio 1 dat als hij in oktober naast de sjerp grijpt, hij niet terugkeert naar Brussel. Afgelopen weekend verklaarde Landuyt ook in De Zondag al dat zijn politiek verhaal "voorbij" is als hij zichzelf niet kan opvolgen als burgervader.

Bovendien legt Landuyt de lat hoog. Hij gaf eerder al aan dat hij niet doorgaat als burgemeester als hij ook maar één stem minder haalt dan in 2012. "En daar blijf ik bij. Ik heb me sterk ingezet. Brugge heeft een bocht gemaakt en ik wil dat werk afronden, weliswaar met een sterk mandaat. Mijn uitgangspunt is dat ik nog zes jaar burgemeester zal blijven, tot mijn 65ste."

"Ik denk dat de partij volledig aan het vernieuwen is. Die vernieuwing moet volledig verdergezet worden", duidt Landuyt zijn keuze om niet meer naar Brussel te trekken. "De partijpolitiek is me ook een stukje ontgroeid. Als burgemeester zoek ik eerder naar samenwerking en politieke consensus, eerder dan op nationaal niveau het partijpolitieke verschil aantonen. Dat is geen kritiek op mijn partij, maar op alle partijen."

bron: Belga