Relaties tussen Berlijn en Ankara "zullen niet volledig worden aangetast"

Relaties tussen Berlijn en Ankara "zullen niet volledig worden aangetast"

Turkije en Duitsland blijven "twee zeer belangrijke bondgenoten". De banden tussen beide landen landen zullen dan ook "niet volledig worden aangetast" door de erkenning van de Armeense genocide in Duitsland. Dat heeft de Turkse eerste minister Binali Yildirim tijdens een persconferentie verklaard, in een nieuwe reactie op de Duitse erkenning van de Armeense genocide. "Niemand moet verwachten dat onze relaties plotseling volledig aangetast zullen worden door deze beslissing of door vergelijkbare beslissingen", zo deelde de Yildirim in Ankara mee. "Maar dat betekent niet dat we niet zullen reageren, of dat we niets zullen zeggen."

Door de goede relaties met Duitsland te benadrukken, spreekt de Turkse premier alvast iets mildere taal dan donderdag. Toen had Turkije nog woedend gereageerd op de stemming van een Duitse resolutie, waarin werd overgegaan tot de erkenning van de genocide op de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk in 1915.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had gisteren meteen na die stemming nog duidelijk gemaakt dat die beslissing van het Duitse parlement "de relaties tussen Duitsland en Turkije ernstig zal beïnvloeden". Turkije heeft ook zijn ambassadeur teruggeroepen uit Berlijn.

bron: Belga