Relaties tussen België en Congo zullen "herbekeken worden"

Relaties tussen België en Congo zullen "herbekeken worden"

België gaat zijn relaties met Congo (DRC) "herbekijken met de grootste behoedzaamheid voor elke nieuwe overeenkomst met de huidige overheid". Dat zeggen minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en zijn collega van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, nu het grondwettelijk mandaat van president Joseph Kabila formeel afgelopen is. "Aangezien er geen inclusief akkoord is, zullen de relaties tussen België en de Democratische Republiek Congo herbekeken worden, met de grootste behoedzaamheid voor elke nieuwe overeenkomst met de huidige overheid. België zal ook, in samenspraak met alle partners, heel aandachtig blijven voor de individuele verantwoordelijkheden bij schendingen van de mensenrechten en bij de verhindering van het democratische proces", stellen Reynders en De Croo in een persbericht.

Beide ministers tonen zich "heel bezorgd" over de situatie in Congo. Ze tonen zich kritisch voor de Congolese overheid, die "geen maatregelen nam om de situatie te kalmeren, maar talrijke beperkingen oplegde van rechten en vrijheden, ook tegen de media". "België roept op tot een onmiddellijk herstel van de vrijheid van meningsuiting, van communicatie, van bijeenkomst en van vreedzaam protest. Ook de onafhankelijke rechtspraak moet worden hersteld", luidt het.

De Belgische ministers roepen alle betrokkenen op om "in het belang van de staat en de vrede te handelen". België steunt de inspanningen van de Nationale Episcopale Conferentie van Congo om snel een overgangsformule te vinden, "net als verkiezingsmodaliteiten die aan de overgangsregering voldoende legitimiteit geven om de crisis te bezweren en de verkiezingen voor te bereiden".

Tot slot verzekeren Reynders en De Croo dat ze bij elk onderhoud met de overheid de nadruk leggen op de bescherming van de rechten, vrijheden en veiligheid van de bevolking, onder wie ook buitenlandse burgers.

bron: Belga