Rekenhof heeft vragen bij begroting Oosterweelproject

Rekenhof heeft vragen bij begroting Oosterweelproject

De regering-Bourgeois kondigde eind september trots aan dat ze voor 2018 een structureel gezonde boekhouding kon voorleggen. Maar daar is het Rekenhof na een analyse van de tabellen nog niet zo zeker van.

Ook adviseurskosten buiten begroting

Zo blijft het rapport kritisch voor de manier waarop de regering-Bourgeois omspringt met het Oosterweel-project. De regering besliste eerder al de bouwkosten van het project uit de begrotingsdoelstelling te houden. Volgens het Rekenhof blijft het onzeker of Europa die aanpak zal goedkeuren. "Bovendien blijkt ook dat de adviseurskosten van 100,6 miljoen euro buiten de doelstelling gehouden worden", stelt het rapport.

Over de afhandeling van de energieheffing, of Turteltaks, is het Rekenhof tevreden. "De maatregelen lijken bij te dragen aan het beleid inzake hernieuwbare energie", luidt het. Tegen 2021 wordt er een overschot van 117 miljoen euro verwacht.

"Leg het gewoon uit"

Oppositiepartij sp.a roept de regering-Bourgeois op te stoppen met "mist te spuien" over de begroting. "Stop met uzelf en de Vlamingen iets wijs te maken", zegt fractieleider Joris Vandenbroucke. "Het Rekenhof zegt voor het derde jaar op rij dat de Vlaamse regering pronkt met een begrotingsevenwicht dat er geen is. Als de begroting in het rood moet wegens noodzakelijke investeringen, leg dat dan uit."