Regisseur Michael Moore wil boete betalen van afvalligen Trump in Electoral College

Regisseur Michael Moore wil boete betalen van afvalligen Trump in Electoral College

De Amerikaanse regisseur Michael Moore heeft de Republikeinse kiesmannen/vrouwen in het Electoral College aangeboden hun eventuele boete te betalen indien zij zich afkeren van hun presidentskandidaat Donald Trump. Dit heeft het ABC News bericht. Vandaag komen in elke Amerikaanse staat de kiesmannen/vrouwen bijeen die bij de presidentsverkiezingen zijn verkozen en die een kandidaat steunen. Op twee staten na behaalt de winnaar in een staat meteen alle kiesmannen/vrouwen van die staat. Zij zijn in totaal met 538, waarbij een kandidaat 270 stemmen moet halen om officieel president te worden. De Republikein Donald Trump komt mathematisch aan 306 stuks in het Electoral College. Maar de laatste tijd is er - soms intense - druk uitgeoefend op Republikeinse kiesmannen/vrouwen om zich van Trump af te wenden. Binnen de Grand Ole Party was er dan lobbywerk om de troepen in het gareel te houden.

Een duit in het zakje contra Trump deed ook de beruchte regisseur en auteur Michael Moore. In een open brief op zijn Facebookpagina zei hij de Republikeinse kiesmannen zondag "geen geld te kunnen geven om te stemmen. Maar als u uw geweten volgt en u krijgt daarvoor een straf, dan zal ik persoonlijk opstaan en uw boete betalen wat wettelijk mijn recht is". "Alstublieft, breng onze natie niet in gevaar door voor Donald J. Trump te stemmen", citeerde ABC Moore.

Een dertigtal staten heeft straffen voorzien voor ontrouwe kiesmannen/vrouwen. Maar tot nu toe zijn die nooit toegepast.

bron: Belga