Regeringsleiders vieren "eenheid van Europa"

Zaterdag is de zestigste verjaardag van het Verdrag van Rome gevierd. Regeringsleiders kwamen samen om een verklaring te ondertekenen waarin ze vooruitblikken op de toekomst van de Europese Unie. Er kwamen ook heel wat mensen op straat om te protesteren.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Zaterdag was het exact zestig jaar geleden dat België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, West-Duitsland en Italië het Verdrag van Rome ondertekenden. Dat was het begin van de Europese Unie. Om dat te vieren, kwamen de Europese leiders samen in het Palazzo dei Conservatori van de Capitolijnse Musea, dezelfde zaal waar op 25 maart 1957 het historische akkoord werd ondertekend. Opnieuw zetten ze allen hun handtekening onder een verdrag.

In het document zetten ze de verwezenlijkingen van de Europese samenwerking in de verf en blikken ze vooruit op de toekomst van de EU. Daarin wordt de eenheid in de verf gezet. "We hebben meer dan ooit Europese eenheid nodig. We kunnen het ons niet veroorloven om Europa half afgewerkt te laten. Europa moet veranderen, maar mag niet vernietigd worden", stelde de kersverse voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani in zijn speech. Daarnaast zijn de leiders het er ook over eens dat een Europa met verschillende snelheden geen taboe meer mag zijn. Ook België wilde dat in het verdrag noteren, omdat meer eurosceptische landen, zoals Polen en Hongarije, nu al te vaak de besluitvorming blokkeren.

Opmerkelijke afwezige was de Britse premier Theresa May. Zij wil tegen 2019 de EU verlaten. De verklaring wordt dan ook gezien als de doorstart van een Europese Unie met 27 lidstaten.

Betogingen

In de marge van de viering kwamen duizenden mensen in Rome op straat om te betogen voor of tegen Europa, of om een ander Europa te eisen. In Londen protesteerden dan weer tienduizenden mensen tegen de brexit, vier dagen voor de scheiding met Europa officieel in gang wordt gezet.