Regeringscrisis Italië - Salvini: "Een lichtjes verschillende culturele benadering"

Regeringscrisis Italië - Salvini: "Een lichtjes verschillende culturele benadering"

Matteo Salvini, de partijleider van de rechtse/extreemrechtse Lega Nord, heeft donderdagavond zijn aanhangers "een lichtjes verschillende culturele benadering" beloofd. De partijleider wist zes ministers de Italiaanse regering binnen te loodsen. "Ik wil geen mirakels beloven. Na de eerste maanden van deze regering van verandering zou ik graag hebben dat het land een beetje minder belastingen zou hebben, een beetje meer veiligheid, een beetje meer jobs en een beetje minder illegalen", zei de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken op een meeting in Sondrio, aan de Zwitserse grens.

Wat migranten betreft, staan "de deuren open in Italië voor goede mensen, maar zij die herrie komen schoppen of denken dat hun leven door anderen zal onderhouden worden, krijgen een enkeltje naar huis". Hij zei ook dat hij aan de nieuwe regeringsleider, Giuseppe Conto, gevraagd had "om bijzondere aandacht te besteden aan de 5 miljard euro die nog dit jaar worden uitgetrokken voor het onderhoud van duizenden migranten in dit land".

"Ik zou daar serieus het mes in willen zetten. Het lijkt me een beetje te veel. We zullen een lichtjes verschillende culturele benadering hebben", zei hij. Hij zei bijvoorbeeld dat hij niet langer van "ouder één, twee of drie" wil horen, maar "van papa's en mama's'.

"Italië is het mooiste land ter wereld", zei Salvini, "we hebben de Duitsers, Fransen of Luxemburgers niets te benijden. We zullen van Italië weer een eersterangsspeler maken in Europa."

"Ik ben de regeringen beu die de voorbije jaren naar Brussel gingen met de hoed in de hand om te vragen: 'Alsjeblieft, een centje voor Italië.' Niemand moet ons behandelen als dieven, bedelaars, nietsnutten, parasieten, enzovoort", zei het rechts/extreemrechtse kopstuk.

Salvini refereerde naar de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Die verklaarde donderdag dat de Italianen "meer jobs, minder corruptie, serieux" nodig hadden. Volgens een Commissiewoordvoerder zijn de woorden uit hun context gerukt.

bron: Belga