Regering wil "vorm van internationale berechting" voor meerderjarige IS-strijders

door
Belga
Leestijd 2 min.

De regering is voorstander van een "vorm van internationale berechting" voor de meerderjarige IS-strijders met de Belgische nationaliteit. Dat is vandaag beslist op de Nationale Veiligheidsraad. Dat zou voor alle Europese strijders moeten gebeuren door of de Iraakse overheid, of de Arabische-Koerdische alliantie van Syrische Democratische Krachten (SDF). De Nationale Veiligheidsraad kwam vandaag bijeen over de vraag wat er moet gebeuren met de jihadisten met Belgische nationaliteit die naar Syrië en omstreken zijn getrokken om zich daar aan te sluiten bij terreurbeweging IS. Die discussie laaide de afgelopen dagen op, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de Europese bondgenoten had opgeroepen hun strijders terug te halen en te berechten. De VS trekken straks hun troepen terug uit Syrië, en de vrees bestaat dat de Europese strijders die nu met de steun van de Amerikanen in Koerdische kampen worden vastgehouden, op vrije voeten komen en nieuwe aanslagen plegen in Europa.

De regering wil de meerderjarige IS-strijders met een Belgische nationaliteit het liefst laten berechten door een vorm van internationale berechting, samen met de andere strijders met een Europese nationaliteit. Dat bevestigt de woordvoerder van premier Charles Michel. "De voorkeur gaat naar een vorm van internationale berechting in overleg met andere landen" die met hetzelfde probleem geconfronteerd worden, klonk het. De jihadisten zouden dan vastgehouden moeten worden in detentiekampen in de regio.

De eerste minister had eerder deze week al gezegd dat Belgische IS-strijders die gevangen zitten in Syrië en Irak "maximaal" ter plaatse moeten worden berecht. Open Vld en CD&V waren het eens over die aanpak.

bron: Belga