Regering wil dotatie van prins Laurent voor 2018 verlagen als sanctie

Regering wil dotatie van prins Laurent voor 2018 verlagen als sanctie

De federale regering zal de Kamer voorstellen de dotatie van prins Laurent voor volgend jaar met 15 procent te verlagen. De maatregel komt er als sanctie voor de aanwezigheid van de prins in uniform op de ambassade van China, zonder goedkeuring van de regering. Dat werd vernomen bij de woordvoerder van premier Charles Michel. De sanctie voor prins Laurent komt niet onverwacht, maar liet wat op zich wachten. De premier had meermaals aangegeven dat hij eerst juridisch studiewerk wilde verrichten alvorens het dossier naar de ministerraad te brengen.

Prins Laurent was afgelopen zomer zonder toestemming van de regering en in legeruniform aanwezig op de viering van de negentigste verjaardag van het Chinese leger. Het was niet de eerste keer dat de prins buiten de lijntjes kleurde. In het verleden heeft deze, maar ook de vorige regering meermaals geprobeerd de prins aan de regels te herinneren. "De regering vraagt dat de prins de wet respecteert", luidt het.

De prins had zich de voorbije weken verweerd tegen een eventuele sanctie. In een zeven bladzijden tellende brief waarschuwde zijn advocaat er bijvoorbeeld voor dat de regering "de mensenrechten van de prins dreigt te schenden". Maar de regering "heeft de verweermiddelen van de prins geanalyseerd en deze lijken ons niet gegrond".

Het is de eerste keer dat gebruik wordt gemaakt van het sanctiemechanisme in de wet van 27 november 2013 die de dotaties aan het koningshuis regelt. Concreet zal de regering aan de Kamer voorstellen om de dotatie aan prins Laurent volgend jaar met 15 procent terug te schroeven. Normaal gezien zou die rond de 314.000 euro schommelen.

bron: Belga