Regering werkt aan nieuwe 'mayonaisewet'

Regering werkt aan nieuwe 'mayonaisewet'

"Die situatie is niet langer houdbaar", zegt Nicholas Courant, woordvoerder van Fevia, in de Persgroep-kranten. De federatie van de voedingsindustrie werkt aan een nieuw pact om het aantal vetten en suikers in voeding te verminderen.

Maar het wetgevende kader maakt productinnovatie blijkbaar moeilijk. "Onze producenten lijden onder discriminatie. Buitenlandse collega's mogen immers wel mayonaise op de markt brengen die minder vet is. Zo kunnen zij tegemoetkomen aan de stijgende vraag naar sauzen met minder calorieën."

Een rondvraag leert dat onder andere Spaanse mayonaise met amper 65% vet in ons land wordt verkocht. "Willen Belgische sauzenmakers een soortgelijke mayonaise verkopen, dan moeten ze die als dressing brengen."

Sauzenmakers willen dat het stokoude 'Koninklijk Besluit betreffende de handel in mayonaise' zo snel mogelijk wordt aangepast. Volgens minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) worden alle partijen nu "na een jarenlange discussie" rond de tafel gebracht om een definitief voorstel tot aanpassing uit te werken.