«Regering vindt bussen en trams een detail»

«Regering vindt bussen en trams een detail»

Dankzij besparingen en de kilometerheffing voor vrachtwagens kan de Vlaamse regering het budget voor mobiliteit verhogen met 140 miljoen euro. Dat zei Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in De Tijd. Het grootste deel, zo'n 100 miljoen euro, gaat naar de wegenbouw. Daarnaast wordt 36 miljoen euro extra uitgetrokken voor voorbereidende werken van het Oosterweelproject in Ant werpen en krijgt De Lijn 4 miljoen euro extra.

Vooral dat laatste is een doorn in het oog van de oppositiepartijen Groen en sp.a. «Wie binnenkort staat te wachten op een bus of tram, weet nu dat het is omdat de regering van N-VA, Open Vld en CD&V bussen en trams een detail vinden», reageert Vlaams fractieleider Björn Rzoska scherp. «Dit toont perfect aan hoe de Vlaamse regering denkt: miljoenen euro's in een megaproject zoals de Oosterweelverbinding, maar de gewone tram- en busgebruiker in de kou laten staan.»

Ook sp.a raakte verwikkeld in een welles-nietesspelletje met de mobiliteitsminister. Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke beweert dat het budget van De Lijn in totaal met 112,5 miljoen euro krimpt en dat er te weinig investeringen zijn in duurzame mobiliteit. «De goednieuwsshow van Weyts is misleidend», besluit Vandenbroucke.