Regering snijdt in goedkope lening voor energiebezuiniging

De Vlaamse overheid wil het systeem van de energielening herzien. De voordelige leningen voor energie-efficiënte bouwingrepen zou voor minder mensen toegankelijk worden.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Wie zijn woning energiezuinig wil maken kan bij de energiehuizen van de Vlaamse overheid een lening afsluiten van maximaal 15.000 euro tegen een rente van 2%. Mensen kunnen hiermee investeren in isolatie, hoogrendementsglas, zonnepanelen, warmtepompen, enzovoort. Vorig jaar maakten ruim 4.200 mensen gebruik van het systeem.

De Vlaamse regering besliste om het systeem vanaf 2019 af te bouwen. Concreet zou de sociale doelgroep kunnen lenen aan 0%, maar de rest zal bij banken moeten aankloppen. Een slecht idee volgens oppositiepartijen Groen en sp.a. Zo wijst Johan Danen (Groen) erop dat de energiehuizen gratis ondersteuning en begeleiding bieden, iets wat de banken niet doen. Rob Beenders (sp.a) merkt ook op dat ze geen enkele garantie kunnen bieden dat de rentevoet de komende jaren op 2% blijft liggen.

Wachten op impactstudie

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) vindt niet dat de overheid in de plaats moet treden van de privésector. "We willen dat overlaten aan lokale banken, die zich in december geëngageerd hebben om energieleningen aan te bieden aan minder dan 2%."

De minister trekt binnenkort met een aangepast voorstel naar de regering. Daarbij zal hij rekening houden met de verschillende adviezen en de studie van de impact op de energiehuizen.