Regering-May dient "binnen paar dagen" wetsontwerp over activering artikel 50 in

Regering-May dient "binnen paar dagen" wetsontwerp over activering artikel 50 in

De Britse regering van premier Theresa May zal "binnen een paar dagen" in het parlement een wetsontwerp indienen die moet toelaten dat artikel 50 van het Europees verdrag wordt ingeroepen en de Brexit in gang kan worden gezet. Dat heeft David Davis, staatssecretaris voor de Brexit, verklaard in het Lagerhuis. De deadline van eind maart komt volgens hem niet in gevaar. Dinsdagochtend oordeelde het Hooggerechtshof dat het parlement het laatste woord moet krijgen bij het activeren van artikel 50. De regering-May ging ervan uit dat zij over die bevoegdheid beschikte, maar het Hof floot haar terug.

"We schatten onze rechtspraak naar waarde en we zullen dit vonnis natuurlijk respecteren", zei David Davis. "Dit vonnis verandert niets aan het feit dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat." Davis verwoordde de officiële reactie van de regering op het vonnis.

Het is dus het parlement dat de inwerkingtreding van artikel 50 moet goedkeuren, waardoor de Europese Unie er formeel van op de hoogte wordt gebracht dat het VK de Unie verlaat. De regering zal "binnen een paar dagen" het wetsontwerp ter zake indienen, zei Davis. Of het inderdaad om een korte, heldere tekst zal gaan, zodat de parlementsleden die niet kunnen amenderen, is niet duidelijk. Davis zei er wel op te rekenen "dat niemand de wil van het volk zal tegenwerken".

De beslissing om de EU te verlaten werd genomen bij het referendum op 23 juni vorig jaar, verklaarde Davis. Hij had het over een "point of no return". De regering zal er volgens de staatssecretaris alles aan doen om ervoor te zorgen dat de deadline van einde maart gehaald wordt en dat artikel 50 dan kan worden ingeroepen.

bron: Belga