"Regering-Johnson onderzoekt bouwen van brug tussen Noord-Ierland en Schotland"

"Regering-Johnson onderzoekt bouwen van brug tussen Noord-Ierland en Schotland"

De Britse regering laat onderzoeken of er een brug kan worden gebouwd tussen Noord-Ierland en Schotland. Dat meldt de televisiezender Channel 4 News, die de hand heeft kunnen leggen op documenten die aantonen dat de overheidsdiensten Financiën en Transport de kostprijs en de risico's van het project aan het nagaan zijn. Volgens de Noord-Ierse unionisten van de DUP kan een brug de impasse rond de brexit oplossen. Om Noord-Ierland met Schotland en de rest van Groot-Brittannië te verbinden, zou een brug van 20 kilometer in principe kunnen volstaan. Maar het nadeel van het bouwen van een overspanning van het Noorderkanaal is dat de twee oevers bijzonder slecht ontsloten zijn voor wegverkeer.

Een verbinding die grosso modo het traject van een bestaande ferryverbinding tussen Noord-Ierland en Schotland volgt, lijkt dan weer moeilijk haalbaar vanwege de munitie uit de Tweede Wereldoorlog die nog op de bodem van de Ierse Zee zou liggen. Bovendien zou het kostenplaatje van zo'n 50 kilometer lange brug kunnen oplopen tot 20 miljard Britse pond (22 miljard euro).

Het verhaal duikt op nu de regering-Johnson zou overwegen om een brexit-akkoord met de Europese Unie te onderhandelen waarin de door Johnson verfoeide 'backstop' beperkt wordt tot Noord-Ierland. De unionisten van de DUP, die eerder kritisch waren voor het trekken van zo'n "grens in de Ierse Zee", steunen het idee van een brug. In hun logica zou de constructie de noodzaak van grenscontroles tussen Noord-Ierland en de rest van het VK wegnemen.

bron: Belga