Regering heeft akkoord over begroting en jobs

Regering heeft akkoord over begroting en jobs

Volgens het rapport van het Monitoringcomité moest de regering op zoek naar 2,6 miljard euro om de begroting op de sporen te houden van de afspraken met de Europese Commissie. Een flink deel van die oefening werd dichtgereden door de arbeidsdeal.

Die arbeidsdeal bevat een pak maatregelen om de mismatch tussen het hoge aantal vacatures en de lage werkzaamheidsgraad aan te pakken. Opvallend is dat de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen deel van het pakket uitmaakt. Dat principe houdt in dat de uitkering in een eerste fase stijgt, maar nadien sterker daalt.

Carrefour en Arco

De deal bevat ook een reeks fiscale ingrepen en premies, net als bepalingen rond de startersjobs. Er is ook bevestigd dat het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) - het vroegere brugpensioen - vanaf volgend jaar pas kan vanaf 59 jaar en vanaf 2020 op 60-jarige leeftijd. Uitzonderingen zouden niet meer kunnen. De discussie stak de voorbije weken de kop op naar aanleiding van de herstructurering bij Carrefour.

De regering bereikte ook een akkoord over de gedeeltelijke beursgang van Belfius en de vergoeding van de 800.000 gedupeerde Arco-coöperanten. Daarvoor wordt een fonds in het leven geroepen. Ook raakten de topministers het eens over de mogelijkheid om een vierde speler op de telecommarkt toe te laten, naast Proximus, Orange en Telenet.

Kankerbehandeling

De ploeg-Michel heeft tot slot ook een akkoord over een manier om het succes van de innovatieve geneesmiddelen budgettair op te vangen. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) had aangegeven dat ze geen besparing op de kankerbehandeling wilde doorvoeren. Om het gat dicht te rijden, voorziet de regering 200 miljoen euro, terwijl de farmaceutische sector 100 miljoen euro inbrengt. De overige 200 miljoen wordt gevonden door maatregelen in het geneesmiddelenbeleid en technische correcties.

bron: Belga

Meest gelezen
 1. britneythumb

  Britney Spears onder vuur wegens naaktfoto’s: «Er is duidelijk iets mis met haar»

 2. aanzoekthumb

  Man vraagt vriendin ten huwelijk, maar haar reactie is genadeloos: «Die mep hoefde niet!» (video)

 3. steventhumb

  Steven Van Herreweghe krijgt opmerking over zijn geslachtsdeel van man die naast hem plaste: «Bodyshaming!»

 4. sterrenbeeldthumb

  Vrouw lijst sterrenbeelden van bekendste seriemoordenaars op en doet akelige ontdekking: «Hoe kan dit?!»

 5. mat-napo-pIJ34ZrZEEw-unsplash

  WHAT ABOUT… de herfstprik? In Vlaanderen krijg je uitnodiging, in Brussel niet